O výchově, socializaci a výcviku psa všeobecně

18.07.2011 20:58

Lovecké kynologii se věnuji krátce a stále se mám co učit, proto ji pro zatím budu zmiňovat jen velmi okrajově. Je to navíc až další stupínek, navazující na to o čem budu psát. Taková vysoká škola pro psy a hlavně jejich pány:). Navíc vynikající praktici a drezéři u nás naštěstí ještě nevymřeli. V případě zájmu rád předám kontakt na některé z nich, s nimiž jsem měl tu čest.

Obecná kynologie mě intenzivně zajímá už dlouho - prakticky od dětských let. Avšak o něčem, jako je "psychologie" (nemám rád tento termín) a socializace psů, jsem se samozřejmě dozvěděl mnohem později. Tento termín je pro většinu veřejnosti i dnes stále velkou neznámou. Pes je samozřejmě velmi inteligentní tvor a bezpochyb je mezi nimi mnoho typů "osobností", stejně jako u lidí. To nemůže vyvrátit nikdo, kdo jakékoli psí plemeno měl... Proto logicky vyplývá, že je nutno ke každému psu přistupovat individuálně a ne podle šablony, i když některé postupy a výcvikové praktiky lze víceméně použít plošně.

Své poznatky a zkušenosti, které jsem si praxí ověřil, jsem se rozhodl zveřejnit. Avšak rozhodně je nechci nikomu vnucovat! Naopak, budu rád za jakoukoli diskuzi a postřehy na toto téma! Proto přidávám úplně vespod diskuzní fórum ;-)

Zmíním několik zásad, které při výcviku beru jako bezpodmínečně vždy platné! Tyto zásady se budu snažit, v rámci možností, řadit dle důležitosti. Nic ze zmiňovaného nelze ve výchově obejít (budu velmi rád, když mě někdo ukáže a přesvědčí o opaku). Tučně označené písmo vás (časem) proklikem zavede na hlouběji rozvedený text, který budu průběžně a co nejrychleji doplňovat. Budu nesmírně rád, když vás tyto řádky sblíží s vašim čtyřnohým kamarádem a ten vás bude aspoň kapku víc respektovat. Nebo vás tento text alespoň donutí hlouběji uvažovat o soužití psa a člověka, nebo minimálně navede na správnou cestu v dalším výcviku a nezůstane v propadlišti internetového zapomnění;-)

 

ZÁSADY VŮDCE SMEČKY PŘI VÝCVIKU A VÝCHOVĚ:

1.   Alfou a omegou jak získat spokojeného a klidného psa je pohyb a mentální zatížení!!!

Pes, který má v sobě přebytek energie nebude nikdy 100% zvladatelný. Forma "zátěže" je jen na vaší fantazii a vašich fyzických a finančních možnostech. Zavděčíte se dlouhými procházkami, běháním, bruslením, cyklistikou, agility, dogtrekingem, loveckým výcvikem, frisbee, plaváním,... Možností jsou sice stovky, ale výmluv pro lenost tisíce...

2.   Vůdce psa MUSÍ zůstat klidný a rozhodný za jakékoli situace!!!

 Vy vedete bitvu! Vojevůdce, který je nervozní, kazí morálku celého mužstva a dává špatné rozkazy. Jeví se to jako samozřejmost, ale opak je pravdou.

3.   Za každé situace buďte spravedliví. Na nesplněný povel se snažte podívat ze všech možných úhlů.

Správný vůdce smečky nakonec totiž vždy zjistí, že chybu udělal on svým přístupem - ne pes svou neposlušností.

4.   Pes se vás nikdy nesnaží vytočit, i když byste na to někdy vsadili život. Vzdorem "jen" zkouší získat pozici vůdce smečky.

Protože se mu nejspíš jevíte jako slabý článek ve smečce - opět hledejte chybu ve vás a vašem chování.

5.   Pes, který si nakonec pozici vůdce v lidské smečce získá, se stává nešťasným a nebezpečným!

Jak by taky mohl být šťastný, když logicky v civilizaci nemá prostředky dělat veškerá rozhodnutí vůdce a zajistit správnou funkci smečky?!

6.   Ať půlkilová čivava či 40kg pitbull jsou schopni a ochotni vůdcem smečky uznat dítě, ženu, invalidu... Dotyčný si jen musí sám věřit a jako vůdce se chovat.

Být si sebou jistý, rozhodný, trpělivý, spravedlivý vždy a v jakékoli situaci. Psa ochránit, nakrmit, umět POHLADIT a OBEJMOUT.

7.   Může vám připadat roztomilé, že vás pes skákáním a olizováním při příchodu z práce div nepovalí. Je to sice i důkaz lásky, ale hlavně důkaz NERESPEKTOVÁNÍ  vašeho osobního prostoru!!!

Věřte, že vás bude stejně milovat, když ho naučíte, že se má vítat a mazlit až chcete a hlavně můžete vy.

8.   Starého psa novým kouskům NAUČÍŠ!!!

Jenom to stojí mnohem více času, trpělivosti a úsilí...

9.   I když si často myslíte, díky inteligentnímu psímu pohledu, že pes chápe všechno co mu říkáte, nebuďte na něj naštvaní, že vám nař. nenosí noviny jako pes souseda.

Větě: "Bobiku, ty potvůrko naše chlupatá, přestaň se tu motat pod nohama a skoč mi pro noviny do kuchyně", pes opravdu rozumět nebude i když na vás celou dobu se zájmem koukal. Zvlášť  když jste mu povel nikdy "nevysvětlili, nepředvedli a netrénovali".

10.   Více než slova se naučte v první řadě používat řeč těla (neverbální komunikaci) a trénujte svou asertivitu. Tomuto jazyku rozumí všichni psy po celém světě bez ohledu na rasu a "národnost"!!!

Psa může zvládat vést a ovládat i zcela němý vůdce. Neverbální komunikace je univerzální po celém světě a víceméně je platná i mezirduhově (člověk x pes, kůň x člověk, pes x kočka... rozumí víceméně stejným gestům a signálům)

11.   Pro výcvik a vychování psa jsou stejně důležité pochvaly jako tresty. Nejde používat jen "cukr" nebo jen "bič". U obojího je rozhodující vystihnout správný okamžik a vhodnou intenzitu.

Bylo by krásné psa jen chválit a odměňovat. Brzy by se ale choval stejně jako dítě, které je vychováváno tímto způsobem, tj. rozmazleně, panovačně, neohroženě, umíněně... Chybou je si pod trestem  okamžite představit fyzickou bolest. Ta by měla přijít na řadu jako poslední východisko. Naučte se používat zvuk (slovo, "skřek"), působit na psychyku (nezájem o psa je pro něj trestem největším) a až na konec kontakt. Záměrně nepíšu bolest, protože ta je nutná až v určitých konkrétních situacích. Správný DOTEK ve správnou chvíli je to pravé. A samozřejmě je nutno stupňovat od nejmírnějšího k nejtvrdšímu, nikdy naopak!!!

Diskusní téma: Výchova a výcvik psa všeobecně

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek